Week van de Integriteit

Onkreukbaar, deugdzaam, oprecht, eerlijk, betrouwbaar, ethisch, ongeschonden… Je moet bijna een heilige zijn om aan deze standaard te voldoen. En toch komt het verwijt niet integer te zijn zo hard aan dat de kat direct in de gordijnen wordt gejaagd. ‘Niet integer’ zijn, daar wil niemand van beschuldigd worden. Dat is wel het laagste van het laagste. En we weten ook: ergens tussenin (‘een beetje integer’) bestaat niet. Het blijft moeilijk laveren met deze spagaat. Daar komen de gebruikte moeilijke termen bij. Wat is integriteit? Wat is compliance? Hoe dit in jip-en-janneketaal toegankelijk te maken in alle lagen van de organisatie als het vergeven is van Engels jargon? ‘Monitoring Committees’ zien toe op ‘paper trail’ en ‘good governance’ met de ‘counter vailing power’ van de ‘audit committee’. Geen wonder dat we zo vaak horen: ‘Maar waar staat dat nou voor: ‘com-pli-janse’?’.

Geen nood. Binnenkort is er de Week van de Integriteit. Van 4 tot 8 december aanstaande kan iedereen helemaal los gaan. De website www.weekvandeintegriteit.nl biedt daarvoor flyers, brochures, en meer inspiratie. Na introductie vorig jaar organiseert ICC Nederland dit nu voor de tweede keer. Partners zijn onder meer Transparency International, de Nationale Ombudsman en de Gemeente Den Haag. ‘De campagne wil integer gedrag bevorderen op de werkvloer en in de bestuurskamer’, zo is te lezen op de website. De slogans maken duidelijk waar het om draait: ‘Je bent wat je doet!’… ‘Integriteit is het juiste doen, wanneer niemand kijkt’…

Gaat dit echt de spreekwoordelijke sneeuwbal zijn die ons een mooie witte Kerst bezorgd? We zullen het zien… Méér Partners, méér aandacht en een grote slotmanifestatie in het Vredespaleis op 8 december 2017! De rest van het jaar mag iedereen zelf aan de slag als niemand kijkt…